Tradycyjne europejskie alkohole, czyli nie tylko piwo, wino czy wódka

Alkohol jest świetnym towarzyszem codziennego życia – umilają nam imprezy, spotkania rodzinne czy romantyczne wieczory.

Pozwalają nam poznać nowych ludzi i nawiązać znajomości, które bez procentów mogłyby nigdy nie zaistnieć. Jednak, kiedy myślimy o alkoholu, zazwyczaj myślimy o winie, wódce lub piwie, a przecież nie tylko na tym kończy się lista alkoholi. Czas poznać te, które w Europie uchodzą za tradycyjne i kultowe, a w Polsce jeszcze nie są do końca znane.

Ouzo – słodkawy smak Grecji

Ouzo to typowy grecki alkohol, który produkuje się na bazie anyżu. Zawartość alkoholu sięga aż 48%, co sprawia, że podaje się go ze szklanką wody, by osoba, nie lubiąca mocnych trunków mogła go sobie rozcieńczyć. Ostry smak anyżu niweluje się cynamonem lub imbirem, by całość wyszła słodkawa, a jednocześnie niezbyt mdląca. Zaleca się powolną degustację i delektowanie się smakiem ouzo, by osiągnąć stan spełnienia i otulenia swego ciała rozchodzącym się alkoholem.

Graševina, czyli Chorwacja, jakiej nie znamy

Chorwacja nie kojarzy nam się z winami, ale jest to błędne założenie. Graševina jest nietypowym i wyjątkowym rodzajem wytrawnego wina, którego historia sięga XIII wieku. Ma jasny kolor, a wśród smaków dominują nuty owoców i kwiatów. Podaje się ją w towarzystwie lekkich serów, małż, mięsa lub na początek posiłku, by wzmożyć apetyt. Graševina jest najpopularniejszym alkoholem w Chorwacji i nie sposób się z nią nie spotkać, przebywając w tym kraju.

W portalu centrumwin.pl znajdziesz więcej informacji na temat Graševiny.

Rakija – duch i charakter Bałkanów

Rakija to alkohol, który w Polsce jest coraz popularniejszy. Wywodzi się z Bałkanów, gdzie najczęściej produkowany jest w domach i sprzedawany na ulicach lub targach. Najczęściej wyczuwa się w nim nuty śliwkowe lub morelowe, jednak można spotkać się także ze smakiem miodu czy orzechów. Każdy kraj i region ma swoją, lokalną odmianę rakii. Nie da się więc określić jednego wzorca tego dość wysokoprocentowego alkoholu.

 

Whisky, czyli Szkocja w szklance

Mówiąc o tradycyjnych europejskich alkoholach, nie można nie wspomnieć o szkockiej whisky. Głęboki, intensywny smak i aromat sprawiają, że do Szkocji zjeżdżają się koneserzy tego trunku z całego świata, by na żywo spróbować swojego ulubionego alkoholu. Przechowywana w dębowych beczkach whisky jest przykładem trunku, który kojarzony jest z jednym, konkretnym państwem, chociaż tworzony jest na całym świecie. Nie bezpodstawnie przecież mówi się, że coś jest dobre, jak szkocka whisky.